Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζει τις τελικές λεπτομέρειες για την ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου που περιλαμβάνει την επιβολή εκτεταμένων δασμών στους διεθνείς εμπορικούς εταίρους.
Αυτή η κίνηση αναμένεται να ανατρέψει το καθεστώς του παγκόσμιου εμπορίου που βασίζεται σε καθιερωμένους κανόνες, προκαλώντας πιθανές αυξήσεις στο κόστος και ενδεχόμενες αντιδράσεις από άλλες χώρες.
Οι σημαντικές αυτές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, όπως ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ. Επιπλέον, ένας ξεχωριστός δασμός 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα εφαρμοστεί από αύριο.
Τι είναι οι δασμοί, ποια κράτη επιβαρύνουν και πόσα χρήματα αποφέρουν
Σε οδηγό του, το Bloomberg εξήγησε πώς λειτουργούν οι δασμοί, ποιος εισπράττει τα έσοδα, ποιος τους πληρώνει αλλά και ποιες είναι οι συνέπειες.
Αρχικά, μέσα από την επιβολή δασμών, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους προσπαθεί να συγκεντρώσει έσοδα για να αντισταθμίσει τις φορολογικές μειώσεις που σκοπεύει να προωθήσει στο Κογκρέσο εφέτος. Ανώτεροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα εισρεύσουν στο κρατικό ταμείο περίπου 700 δισ. δολάρια.
Γενικότερα, οι δασμοί είναι φόροι που επιβάλλονται στα εισαγόμενα αγαθά. Όπως όλοι οι φόροι, αποτελούν πηγή κρατικών εσόδων. Οι χώρες βασίζονται σε αυτούς για να στηρίξουν τις τοπικές βιομηχανίες, καθιστώντας ακριβότερα τα προϊόντα τρίτων κρατών.
Ο Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αρμόδιος για τη θέσπιση κανονισμών σχετικά με τη συλλογή δασμών. Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) αποτελεί τον κυβερνητικό φορέα που είναι επιφορτισμένος με την επιβολή αυτών σε σχεδόν 330 λιμάνια εισόδου σε όλη τη χώρα, τα οποία περιλαμβάνουν συνοριακές διαβάσεις μέσω οδικών ή σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και θαλάσσια λιμάνια και αεροδρόμια.
Οι πράκτορες εξετάζουν τη γραφειοκρατία, διενεργούν ελέγχους και εισπράττουν εισφορές και πρόστιμα. Τα χρήματα εισπράττονται κατά τον εκτελωνισμό και κατατίθενται στο Γενικό Ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών. Όσοι δεν περιγράφουν σωστά την ποσότητα, την κατηγορία ή την προέλευση ενός συγκεκριμένου προϊόντος, είτε σκόπιμα είτε λόγω αμέλειας, αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
Ορισμένα αγαθά, ανταλλακτικά και εξαρτήματα διασχίζουν τα σύνορα πολλές φορές προτού γίνουν τελικό προϊόν, όπως ένα αυτοκίνητο με εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής που κατασκευάζεται στο Μεξικό και επανεισάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αμερικανικά προϊόντα που επανεισάγονται στη χώρα χωρίς να έχουν «βελτιωθεί» ή «εξελιχθεί» σε αξία είναι αφορολόγητα, σύμφωνα με τους κανόνες της CBP.