H «μετεωρολογική βόμβα» εξερράγη πάνω από τη χώρα μας, είχε πεί στην εφημερίδα Καθημερινή ο διευθυντής του Tμήματος Προγνώσεων της Eθνικής Mετεωρολογικής Yπηρεσίας, κ. Δημήτρης Zιακόπουλος.
«H ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού, που προκάλεσε την κακοκαιρία, έπεσε στα 972 hPa (εκτοπασκάλ), εξαιρετικά μικρή τιμή για τα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου. H εκρηκτική αυτή βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού, που ονομάζεται και «μετεωρολογική βόμβα», προκάλεσε τους πολύ θυελλώδεις ανέμους».
Ο μετεωρολόγος-ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος εξηγέι . «Αυτό που συνέβη ήταν η πτώση της πίεσης του βαρομετρικού χαμηλού που επηρέασε τη χώρα μας κατά 24 μιλιμπάρ μέσα σε 24 ώρες. Έπεφτε 1 μιλιμπάρ κάθε ώρα. Σε ένα “συνηθισμένο” βαρομετρικό χαμηλό σύστημα, 1 μιλιμπάρ πέφτει στη διάρκεια ακόμα και μιας ολόκληρης ημέρας. Αυτή η απότομη πτώση προκάλεσε τον μίνι τυφώνα».
H πρωτοφανής αυτή κακοκαιρία τα είχε όλα. Ανοιχτά της Λήμνου οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 182 χλμ. την ώρα. Άνεμοι με ταχύτητα 180 χλμ. την ώρα «σάρωσαν» επίσης Άνδρο και Νάξο, ενώ στη Χίο έφθασαν τα 160χλμ. . Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν κύματα που το ύψος τους έφτανε τα 15 μέτρα.