Επίκεντρο ξανά η Ελλαδίτσα μας… (το Ελλαδίτσα πάει για το γεωγραφικό μας μέγεθος) έγινε για ακόμα μια φορά. Στα πολιτικά δρώμενα , στις εξελίξεις, στα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία… Επίκεντρο οι Έλληνες ξανά. Το πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζει την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής…. «Στοίχημα» – έκπληξη με στόχο να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επηρεάζει τη χώρα για μήνες!
Όπως εκτιμά το Reuters, η απόφαση ήρθε μετά από τη χορήγηση δίμηνης παράτασης στο πρόγραμμα διάσωσης από το Eurogroup αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Σαμαράς να φορτσάρει για πρόεδρο και όλα τα υπόλοιπα που ακολουθούν.Το Reuters μάλιστα σημειώνει: “Ο Αντ. Σαμαρά, πίεζε για μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα, το οποίο είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές στην Ελλάδα”
Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του πρακτορείου, αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση επίσπευσης της διαδικασίας, ήταν μια ένδειξη πως η κυβέρνηση συνασπισμού, με 155 βουλευτές αυτή τη στιγμή στη Βουλή, έχει βελτιώσει τις προοπτικές της να διασφαλίσει το επίπεδο στήριξης που χρειάζεται για να επιβιώσει.
«Το κλίμα της αγοράς είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι τώρα περισσότερο από βέβαιος ότι θα βρει τους 180 βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα», τονίζει ο αναλυτής Τάκης Ζαμάνης της Beta Securities στο Reuters, όπως αναφέρουν ειδησιογραφικά πόρταλ.
Το πρακτορείο λέει χαρακτηριστικά μάλιστα τι η απόφαση ουσιαστικά ρίχνει το γάντι στους ανεξάρτητους βουλευτές που κάθονται στο περιθώριο. Και αυτό εκτός των άλλων επιτρέπει στον Αν. Σαμαρά να ισχυρίζεται πως έχουν μια επιλογή για το εάν θα συμπλεύσουν με την κυβέρνησή του για να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός κινδύνου, ή θα εισάγουν την Ελλάδα σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας με πρόωρες εκλογές και την πιθανή νίκη των ριζοσπαστικών αριστερών, που έχουν υποσχεθεί να σχίσουν τη συμφωνία διάσωσης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κίνηση των υπουργών της ευρωζώνης να χορηγήσουν δίμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα αντί της εξάμηνης παράτασης στην οποία αντιδρούσε η Αθήνα, ήταν μια τόνωση, δίνοντας στη χώρα όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια καθυστερημένη αξιολόγηση του προγράμματος, προτού βγει από αυτό (το πρόγραμμα) για τα καλά.
«Υπάρχει ένα θετικό momentum αυτή τη στιγμή και είμαστε αισιόδοξοι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να επικρατήσει η πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
Όπως εκτιμά το Reuters, με τη διεξαγωγή της εκλογής ανάδειξης προέδρου της δημοκρατίας όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει ότι έχει μια καλύτερη ευκαιρία να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη τώρα παρά τον Φεβρουάριο, επιτρέποντας παράλληλα να συνεχιστεί η περίοδος γενικής πολιτικής αβεβαιότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει κάθε συνεργασία με την τρόικα, και υποσχέθηκε να αντιστρέψει τις περικοπές λιτότητας που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, μια στάση που έχει τρομάξει τις αγορές που φοβούνται ότι η Ελλάδα θα βγει από τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας τη στιγμή που βελτιώνει τα δημοσιονομικά της και επιστρέφει στην οικονομική ανάκαμψη, όπως αναφέρει και το bankwars.gr
«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έκανε τη σωστή κίνηση μικραίνοντας την περίοδο της πολιτικής αβεβαιότητας και προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο στο δίλημμα: το εάν η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ολοκληρωθεί από αυτή την κυβέρνηση ή θα το διακινδυνεύσουν με μια άλλη κυβέρνηση, η οποία ίσως δεν την ολοκληρώσει ποτέ», δήλωσε ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco.