Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πανδημία του Covid-19, έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή μας και μας οδήγησε απέναντι σε με μία νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα.
Ωστόσο, αρκεί μια ιστορική αναδρομή για να αντιληφθούμε ότι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αρκετές ακόμη επιδημίες και πανδημίες είχαν απειλήσει την ανθρωπότητα, όπως εκείνες της χολέρας και μερικά χρόνια αργότερα, της ισπανικής γρίπης.
Πώς όμως οι άνθρωποι της εποχής εκείνης προσπαθούσαν και κατάφερναν να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, αν λάβουμε ως δεδομένο το γεγονός ότι δεν διέθεταν την τεχνολογία και τις ιατρικές λύσεις που μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα;
Όπως εμείς, έτσι και εκείνοι, είχαν το δικό τους «σωσίβιο», δηλαδή το Lifebuoy. Πρόκειται για έναν θρύλο, που «γεννήθηκε» πριν από 127 χρόνια -προκειμένου να συμβάλει αρχικά στη σωτηρία των ανθρώπων που κινδύνευαν από την επιδημία της χολέρας- και το οποίο συνεχίζει να αποτελεί μέχρι τις μέρες μας, ορόσημο για την υγιεινή και τη καθαριότητα. Να αναφέρουμε απλώς ότι αυτό το «σωσίβιο», έσωσε πολλές ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας της χολέρας και από το 1894 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες να πλένουν συχνά τα χέρια τους.
Με βάση τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, λοιπόν, η ιστορία του Lifebuoy έχει σίγουρα τεράστιο ενδιαφέρον και αξίζει να την ανακαλύψουμε, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο χθες και συγκεκριμένα, στις περιόδους που η ανθρωπότητα είχε έρθει ξανά αντιμέτωπη με κάποιους από τους πλέον επικίνδυνους ιούς.
Από τη βικτωριανή Αγγλία στην εποχή της ισπανικής γρίπης
Όπως η ίδια η ονομασία του αποκαλύπτει, το Lifebuoy -σημαίνει «σωσίβιο» στα αγγλικά- δημιουργήθηκε για να σώσει ζωές και δη, σε μία εποχή που η ανθρωπότητα το είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Η ιστορία του ξεκίνησε το 1894, όταν ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, δημιούργησε ένα «σαπούνι με αποστολή», δηλαδή ένα σαπούνι που εκτός από ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή και προσιτό σε τιμή, διέθετε σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Όραμα και επιθυμία του Λέβερ, ήταν να καταφέρει το σαπούνι του να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους» και να προστατεύσει τους ανθρώπους της εποχής -όσο αυτό ήταν εφικτό- από την επιδημία της χολέρας. Και τα κατάφερε! Διότι το Lifebuoy όχι μόνο έγινε σύντομα σήμα-κατατεθέν της υγιεινής και της καθαριότητας, αλλά τη δεκαετία 1910-1920 εκπαίδευσε χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών και έτσι, συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών στους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου!
Με λίγα λόγια, υπήρξε ένα πραγματικό «σωσίβιο» σε εποχές που η ανθρωπότητα το είχε ανάγκη.
Από το 1894 στο 2020 με μία μεγάλη κοινωνική αποστολή
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο σε ό,τι αφορά στην ιστορία του Lifebuoy, είναι το ότι παρά τις πολλές δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από τη «γέννησή» του, βρίσκεται μέχρι σήμερα στην κορυφή της λίστας με τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά προϊόντα υγιεινής και καθαριότητας στον κόσμο.
Το 2020, λοιπόν, το θρυλικό αυτό «σωσίβιο» συμμετέχει στη μάχη ενάντια σε μία ακόμη πανδημία, εκείνη του Covid-19, παρέχοντας υγιεινή και προστασία σε εκατομμύρια ανθρώπους και συμβάλλοντας στην ευρύτερη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αναφορικά με την πολύτιμη αξία του πλυσίματος των χεριών, ένα από τα βασικά μας όπλα ενάντια στον κορωνοϊό.
Αυτός είναι, άλλωστε, ο βασικός λόγος πίσω από την τεράστια, παγκόσμια επιτυχία του Lifebuoy. Το γεγονός, δηλαδή, ότι εκτός από ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν αντιβακτηριακή προστασία, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα υπηρετεί μία σημαντική κοινωνική αποστολή: Να μας ενημερώνει και να μας υπενθυμίζει τη σημασία του να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, μια απλή, καθημερινή συνήθεια η οποία, ωστόσο, μας προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών και κυρίως, σώζει ζωές.
Το πρόγραμμα «Help a Child Reach 5» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του κοινωνικού χαρακτήρα του συγκεκριμένου, ιστορικού προϊόντος. Διότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα, το Lifebuoy έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, να φτάσουν την ηλικία των πέντε ετών. Όσο παράξενο και αν φαντάζει σε πολλούς από εμάς, είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών, όπως η διάρροια και η πνευμονία, θάνατοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα παιδιά ήταν εξοικειωμένα με το τακτικό πλύσιμο των χεριών και είχαν πρόσβαση σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια.
Μπορεί, λοιπόν, το όνομά του να είναι λίγο ασυνήθιστο όμως, αποκαλύπτει το νόημα της ύπαρξης και της κοινωνικής αποστολής του Lifebuoy. Το να αποτελέσει «σωσίβιο» στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν, κάνοντας την υγιεινή και την καθαριότητα αναπόσπαστα μέρη της καθημερινότητάς τους. Αυτός είναι ο λόγος που το καινοτόμο αυτό προϊόν, διατηρεί το ίδιο -ομολογουμένως παράξενο- όνομα από το 1894 μέχρι σήμερα. Διότι όταν γίνεσαι «θρύλος», δεν αλλάζεις ούτε όνομα, ούτε αποστολή. Αντιθέτως, συνεχίζεις να βοηθάς τους ανθρώπους να αλλάζουν συνήθειες, ώστε να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.
Από τη βικτωριανή Αγγλία και την επιδημία της χολέρας στην ισπανική γρίπη και την πανδημία του Covid-19. Το Lifebuoy παραμένει εδώ και το σίγουρο είναι πως αν ο δημιουργός του ζούσε σήμερα, θα ήταν περήφανος για την πορεία του. Διότι το σαπούνι του, καταφέρνει να εκπληρώσει την αποστολή του, δηλαδή το να γίνει η καθαριότητα «κοινός τόπος για όλους»!