Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έλαβαν συνταγές υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ΑΖ), ένα κοινό αντιβιοτικό, επέζησαν, δείχνει γαλλική μελέτη
Μόλις το 0,8% των ασθενών σε μια κλινική στη Γαλλία που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη (HCQ) και ένα αντιβιοτικό πέθαναν, σε σύγκριση με το 4,8% των ασθενών που δεν έλαβαν τον συνδυασμό φαρμάκων, ανέφεραν Γάλλοι ερευνητές την 1η Νοεμβρίου.
“Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μελέτη ενός κέντρου που αξιολογεί την δράση της HCQ-AZ στη θεραπεία του COVID-19.
Ομοίως, με άλλες μεγάλες μελέτες , καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η HCQ θα είχε σώσει ζωές”, δήλωσε ο Δρ. Didier Raoult, με το Aix-Marseille Universite στη Μασσαλία.
Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Microbes and New Infections.
Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία από 30.423 ασθενείς με COVID-19 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε άλλο ίδρυμα στη Μασσαλία, το IHU Méditerranée Infection.
Περιλάμβαναν όλους τους ενήλικες που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 και οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο ως εσωτερικοί ή εξωτερικοιί ασθενείς μεταξύ 2 Μαρτίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2021.
Το σύνολο της μελέτης κατέληξε σε 30.202 ασθενείς, επειδή οι πληροφορίες θεραπείας δεν ήταν διαθέσιμες για τους 221 άλλους.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έλαβαν συνταγές υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ΑΖ), ένα κοινό αντιβιοτικό, επέζησαν, δείχνει γαλλική μελέτη
Από το σύνολο, 23.172 ασθενείς έλαβαν τον συνδυασμό φαρμάκων.
Οι άλλοι 7.030 δεν τον έλαβαν.
Σημαντική η διαφορά
Μεταξύ αυτών που έλαβαν τα φάρμακα, 191, ή 0,8%, πέθαναν.
Μεταξύ αυτών που δεν το έκαναν, 344, ή 4,8%, απεβίωσαν.
Όσοι έλαβαν HCQ και AZ είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν ανεξάρτητα από το αν ήταν εσωτερικοί ή εξωτερικοί ασθενείς.
Η μεγαλύτερη επίδραση καταγράφηκε σε εξωτερικούς ασθενείς ηλικίας 50 έως 89 ετών.
Οι περιορισμοί της μελέτης περιελάμβαναν σχεδίαση από αρχεία από ένα μόνο κέντρο.
Η χρηματοδότηση προήλθε εν μέρει από τη γαλλική κυβέρνηση.
Το HCQ έχει εκκαθαριστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες, αλλά όχι για τη θεραπεία του COVID-19.
Ο Δρ David Boulware, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είπε ότι τα δεδομένα κλινικών δοκιμών δεν υποστηρίζουν τη χρήση του HCQ ενάντια στην ασθένεια.
«Η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει κανένα όφελος σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές», είπε ο Δρ Boulware, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, σε ένα email στους The Epoch Times.
«Υπάρχει μηδενική αντιική επίδραση στους ανθρώπους και μηδενική μείωση της νοσηλείας μεταξύ 11 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που συγκεντρώθηκαν μαζί», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια μετανάλυση που συνέταξε ο ίδιος και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο.
Ο Δρ. Boulware βοήθησε επίσης στη διεξαγωγή μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής που εξέταζε το HCQ ως προφύλαξη σε άτομα που εκτέθηκαν στον COVID-19 και διαπίστωσε ότι δεν προλαμβάνει ασθένεια ή επιβεβαιωμένη μόλυνση.
Μικτά στοιχεία
Ο Δρ Raoult και οι συν-συγγραφείς του αναγνώρισαν ότι αρκετές μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές δεν έχουν βρει οφέλη για το HCQ έναντι του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ωστόσο, είπαν ότι η μεγαλύτερη, που χρηματοδοτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπέφερε από «σημαντικά μεθοδολογικά προβλήματα», συμπεριλαμβανομένης της υψηλής δόσης κατά τις πρώτες 24 ώρες.
Η ομάδα επέκρινε επίσης μικρότερες δοκιμές με παρόμοια ευρήματα ως ελλιπή, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής στη Γαλλία που διακόπηκε λόγω προβλημάτων εγγραφής.
«Αντίθετα, αρκετές μεγάλες αναδρομικές μελέτες παρατήρησης που δημοσιεύθηκαν στη βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων συνολικά 47.516 ασθενών αναφέρουν όφελος από τη χρήση του HCQ στη θνησιμότητα των ασθενών με COVID-19», είπαν οι συγγραφείς, αναφέροντας μελέτες από τη Γαλλία, το Ιράν και την Ισπανία. .
Είπαν ότι ο αριθμός των ασθενών στις μελέτες παρατήρησης υπερτερεί του αριθμού των ασθενών στις τυχαιοποιημένες δοκιμές και υποστηρίζουν τη χρήση του HCQ ως πρώιμη θεραπεία.
Ο Δρ. Boulware είπε ότι τα δεδομένα παρατήρησης μπορεί να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα, υποδεικνύοντας μια έκθεση το 2020 σε ένα έγγραφο παρατήρησης των ΗΠΑ που ανέφερε συσχέτιση μεταξύ HCQ με AZ και χαμηλότερης θνησιμότητας μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών.
Ο Δρ Raoult και οι συν-συγγραφείς του αναγνώρισαν τους περιορισμούς των δεδομένων παρατήρησης, αλλά εξέφρασαν τη λύπη τους για αυτό που θεωρούν έλλειψη κλινικών δοκιμών που χρησιμοποιούν σωστή δοσολογία.
«Δυστυχώς, λίγοι από τους RCT που προσπάθησαν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τhw HCQ σε ασθενείς με COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν με κατάλληλη μεθοδολογία», έγραψαν.
“Ο ανεπαρκής στόχος (όψιμη θεραπεία), η υπερβολική δόση του φαρμάκου ή η ακατάλληλη ισχύς της μελέτης ήταν τα κύρια προβλήματα.
Ενώ οι μελέτες παρατήρησης έχουν επίσης συγχυτικούς παράγοντες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι σημαντικές διαφορές εκτίμησης επιπτώσεων μεταξύ των RCT και των μελετών παρατήρησης είναι πιο πιθανό να συνδέονται στην ποιότητα της μελέτης παρά στον σχεδιασμό της», πρόσθεσαν, αναφέροντας μια ανασκόπηση του Cochrane ότι υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ των μελετών παρατήρησης και των κλινικών δοκιμών.
«Σε κάθε περίπτωση, αφού η επιδημία έχει πλέον εξαφανιστεί, δεν είναι πλέον δυνατή η διεξαγωγή RCT», κατέληξαν.
«Μόνο οι μελέτες παρατήρησης μπορούν να φέρουν περισσότερες πληροφορίες για να υποστηρίξουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με την επανατοποθέτηση της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία του COVID-19».
Η νέα μελέτη ήρθε περίπου ένα μήνα αφότου ερευνητές στο Βέλγιο ανέφεραν σε μια άλλη μελέτη παρατήρησης ότι η HCQ με AZ μείωσε τη θνησιμότητα από COVID-19 μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι, παρά τη διαμάχη γύρω από τη χρήση του, η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη παραμένει μια βιώσιμη επιλογή», έγραψε ο Δρ Gert Meeus, νεφρολόγος στο νοσοκομείο AZ Groeninge και άλλοι ερευνητές.
Μήπως να αφήσουμε τα “εξωτικά” σκευάσματα και να λάβουμε εντός του πρώτου τριημέρου που θα εμφανιστεί μια λοίμωξη κατωτέρου αναπνευστικού αντιβίωση πρώτης γενιάς, φθηνή απλή κι αποτελεσματική;
Μήπως ο ιός αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό δίνοντας ευκαιρία σε παθογόνα ΜΙΚΡΟΒΙΑ να δράσουν κι αναπτύσεται ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΉ λοίμωξη και δεν φταίει κανένας ιός;
Μήπως κορτικοστεροειδή εισπνεόμενα χωρίς βρογχοδκασταλτικό και αποσυμφορητικό ρινικό μαζι με αντιβίωση σώνουν τον ανθρωπο εφ όσον η θεραπεία ξεκινήσει εντός του πρωτου τριημέρου της λοίμωξης;
Μηπως γι αυτό κόπηκε η πρόσβαση πολιτών σε αντιβιωτικά, παρά μόνο με ιατρική συνταγή και οι γιατροί δεν συνταγογραφούν αντιβίωση, αν δεν πας με λοβώδη πνευμονία έτοιμος για πνευμονικό οίδημα και σε αφήνουν να ψηθείς καλα πενθήμερο πρώτα;
Λέω τώρα εγώ η πανάσχετη…