Ηρωίδες του 1821: Οι θρυλικές Ελληνίδες που καθόρισαν την Ελληνική Επανάσταση

Κοινοποίηση:
QwRY8k3EqmM4DTAdKwWh

Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, σημαντικό ρόλος διαδραμάτισαν και γυναίκες που με γενναιότητα και αυτοθυσία, συνέβαλαν στον αγώνα για την απευλευθέρωση.

Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 φέρνει στο μυαλό τους ήρωες και τις ηρωίδες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν.

Όσον αφορά στις γυναίκες που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην Επανάσταση, υπήρξαν γνωστές και άγνωστες ηρωίδες που συνέδραμαν τον απελευθερωτικό αγώνα με όποιο μέσο διέθεταν.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα συνιστά εμβληματική μορφή της Επανάστασης που πολέμησε ηρωικά το 1821.

Είχε καταγωγή από την Ύδρα. Γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 1771, όταν η μητέρα της είχε επισκεφτεί τον σύζυγό της, Σταυριανό Πινότση, τον οποίο είχαν φυλακίσει οι Οθωμανοί.

Παντρεύτηκε δυο φορές, σε ηλικία των 17 με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα και σε ηλικία των 30 ετών με τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη και πλοίαρχο Δημήτριο Μπούμπουλη. Και οι δυο της σύζυγοι σκοτώθηκαν από Αλγερινούς πειρατές, αλλά της άφησαν μια τεράστια περιουσία, την οποία αξιοποίησε για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση.

Σημειωτέον ότι κατάφερε να αυξήσει περαιτέρω την περιουσία της, μετά τον θάνατο των συζύγων της, έχοντας, εν τω μεταξύ, έξι παιδιά από τους δύο της γάμους.

Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είχε λάβει μέρος και ένα από τα πλοία της, με το όνομα «Αγαμέμνων».

Η ίδια έζησε για πολλά χρόνια στις Σπέτσες, όπου και σχημάτισε, άλλωστε, δικό της εκστρατευτικό σώμα, όταν ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση.

Ούσα μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη που προετοίμαζε την ελληνική επανάσταση, αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια.
Στα τέλη του 1824, όταν η Ελλάδα υπέφερε από τον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο και ο Κολοκοτρώνης είχε συλληφθεί και φυλακιστεί μαζί με άλλους οπλαρχηγούς σε μοναστήρι της Ύδρας, η Μπουμπουλίνα αντέδρασε και ζήτησε την αποφυλάκισή του. Αφού συνελήφθη, και η ίδια, δύο φορές με εντολή να φυλακιστεί, εξορίστηκε στις Σπέτσες χάνοντας μάλιστα τον κλήρο γης, που το κράτος τής είχε παραχωρήσει στο Ναύπλιο.
Το 1825, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο, όταν ο Αιγύπτιος ναύαρχος Ιμπραήμ Πασάς με έναν τουρκοαιγυπτιακό στόλο αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Πύλου στην Πελοπόννησο. Η Μπουμπουλίνα άρχισε να προετοιμάζεται ξανά, αλλά σκοτώθηκε σε συμπλοκή στις 22 Μαΐου 1825.

Η Μαντώ Μαυρογένους
Η Μαντώ Μαυρογένους, μια ακόμη αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είχε καταγωγή από τη Μύκονο, ήταν κόρη του μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαου Μαυρογένη.
Η ίδια μεγάλωσε σε μια μορφωμένη οικογένεια, επηρεασμένη από την εποχή του Διαφωτισμού και μετά από διώξεις, εξορίστηκε και πέθανε πάμφτωχη στην Πάρο, καθώς ξόδεψε όλη της την περιουσία για τον αγώνα.

Εξόπλισε πλοία με δικά της έξοδα, ενώ ξόδεψε χρήματα για την ανακούφιση των στρατιωτών και των οικογενειών τους, αλλά και για την προετοιμασία εκστρατείας.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, για τη συνολική δραστηριότητά της ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε το αξίωμα της Αντιστράτηγου – τιμή μοναδική σε γυναίκα.

Η Μαριγώ Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.

Χρησιμοποιώντας γνωριμίες της με διάφορους αξιωματούχους, καθώς και την περιουσία της, πέτυχε την δραπέτευση των γιων του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη ως αιχμάλωτοι.

Όταν αποκαλύφθηκε η συμμετοχή της στη Φιλική Εταιρεία, γνώρισε διώξεις, ενώ ο αδελφός της καρατομήθηκε.

Μετά από μεγάλες ταλαιπωρίες, κατάφερε να μεταβεί στην Ύδρα, κομίζοντας μαζί της μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο διέθεσε για τις ανάγκες της επανάστασης.

Μάλιστα, στην Πελοπόννησο, χρησιμοποιήθηκε από τους Κολοκοτρώνη και Υψηλάντη ως κατάσκοπος εντός της Τριπολιτσάς και του Ναυπλίου.

Εν μέσω της επανάστασης, η ίδια παντρεύτηκε τον αξιωματικό Γεώργιο ή Θεόδωρο Στεφάνου ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη, αποκτώντας μαζί του δύο παιδιά.

Είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα γυναικών ηρωίδων της Ελληνικής Επανάστασης που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, κάνοντας θυσίες και επιδεικνύοντας γενναιότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: