«Ποτέ δεν ετιμήθη η εργασία εις την Ελλάδα, όσο έπρεπε.
Ενώ δεν υπάρχει μεγαλυτέρα τιμή δι’ έναν άνθρωπο, πατά να είναι εργάτης και κάμει κάτι εις την ζωήν του και αυτό είναι η εργασία».
Ιωάννης Μεταξάς
Για πολλές δεκαετίες στο εργατικό κίνημα στην πατρίδα μας υπήρχαν έριδες για το ποιος τελικά καθιέρωσε την 1η Μαΐου ως εορτή της εργασίας, ως εορτή του Έλληνα εργάτη, ως εορτή των εργαζομένων.
Τα δικαιώματα των εργατών, των εργαζομένων, που στις μέρες μας έχουν ισοπεδώσει οι κυβερνήσεις του δημοκρατικού τόξου, καθιέρωσε, ο για πολλούς Δικτάτορας, Φασίστας αλλά για εμάς τους Έλληνες εθνικιστές ο Ι. Μεταξάς.
Ο Μεταξάς μετά τα γεγονότα του 1936 στην Θεσσαλονίκη, με την διάλυση δηλαδή της συγκεντρώσεως των καπνεργατών είχε δηλώσει:
«Κατέστη φανερόν ότι οι σκοποί οι επιδιωκόμενοι από τους διευθύνοντας την απεργιακήν κίνησιν είναι πολιτικοί, ανατρεπτικοί και όχι οικονομικοί».
Απεδείχθη με αυτές τις δηλώσεις του εθνικού κυβερνήτη ότι, για ακόμη μία φορά όλοι αυτοί που πάντα καπηλεύονται τους εργαζόμενους ,αλλά και ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, προσπάθησαν να παρασύρουν τους Έλληνες εργάτες ,να τους μπολιάσουν με το διεθνιστικό δηλητήριο του κομμουνισμού, δυστυχώς με την απουσία των εθνικιστών που θα έπρεπε να είναι στο πλευρό τους.
Ο Ι. Μεταξάς αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας αλλά και την ηγεσία του έθνους απεδείχθη πρωτοπόρος στην επιλογή των συνεργατών του.
Διόρισε ως υπουργό ένα πρώην κομμουνιστή, τον Αριστείδη Δημητράτο με την εντολή, να εφαρμόσει όλα όσα θεωρούσε ότι έπρεπε να γίνουν για τους εργάτες, η πρώην κομμουνιστική ιδεολογία του.
Επί υπουργία Δημητράτου λοιπόν, εκτός από την καθιέρωση της οκταώρου εργασία για όλους, παραθέτουμε και ορισμένα άλλα κοινωνικά έργα προς γνώση όλων αυτών που σήμερα με δημοκρατικές διαδικασίες έχουν αποδημήσει όλα τα εργατικά δικαιώματα:
25 – 12 – 1936 Ιδρύεται οικονομική αστυνομία για την δίωξη του λαθρεμπορίου και την πάταξη της φοροδιαφυγής!
27 – 12 – 1937 Μέτρα της κυβέρνησης υπέρ των σταφιδοπαραγωγών. Ενισχύεται ο ΑΣΟ κι απαγορεύεται η επέκταση των φυτειών!
02 – 04 -1937 Καθιερώνεται η 1η Μαΐου ως εορτή της εργασίας!
02 – 05 – 1937 Συνίσταται Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων κι ορίζεται το πρώτο διοικητικό του συμβούλιο!
25 – 08 – 1937 Με απόφαση του υπουργού Εργασίας συστάθηκαν γραφεία ευρέσεως εργασίας σε μεγάλες πόλεις της χώρας!
27 – 09 – 1937 Από την 15η Νοεμβρίου αρχίζει η τακτική λειτουργία του Οργανισμού Κοινωνικών Ασφαλίσεων!
20 – 04 – 1938 Καθιερώνεται ο θεσμός της Αγροτικής Ασφάλειας σε όλη την χώρα, για την πρόληψη και καταστολή αγροτικών αδικημάτων!
30 – 11 – 1938 Αρχίζει η πλήρης ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και προσλαμβάνονται οι απαραίτητοι γιατροί!
Κλπ, κλπ.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι όλα αυτά που έχουν αποδημήσει οι εκάστοτε κυβερνόντες των δημοκρατικών κυβερνήσεων και για τα οποία υποτίθεται ότι μάχονται οι αριστεροί, πήραν σάρκα και οστά από το Εθνικό καθεστώς του Ι. Μεταξά και πραγματοποιήθηκαν από ένα κομμουνιστή ουσιαστικά υπουργό.
Είχε πει ο Μεταξάς στον υπουργό του λίγο πριν αναλάβει: «Τα οικονομικά είναι συγκεκριμένα με αυτά θα κινηθείς και θα κάνεις φιλεργατικούς νόμους.
Μην ανησυχείς εγώ θα σε καλύπτω αρκεί να αγαπάς τους εργάτες.
Οι Έλληνες εργάτες έχουν πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και ψυχή και ξυπνούν πολεμώντας αυτούς που τόσα χρόνια γλεντούν πάνω στο αίμα τους και τον ιδρώτα τους».
Έχουν ακουστεί άλλη φορά τέτοια λόγια από κυβερνήτη; Σίγουρα όχι.
Αλλά να θυμηθούμε και την φιλεργατική πολιτική της 21ης Απριλίου 1967.
Μέσω του πλέγματος των άρθρων 26-29 του Συντάγματος 1968/73 κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά πολιτειακώς η έννοια του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα.
Ιδρύθηκε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών ως το κεντρικό όργανο προγραμματισμού και ελέγχου της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.
Καθιερώθηκε το 1968 για πρώτη φορά Κοινωνικός Προϋπολογισμός στην Ελλάδα.
Καταργήθηκαν έπειτα από 35 έτη τα Πιστοποιητικά Κοινωνικών Φρονημάτων το 1971, για όλους τους τομείς, πλην των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ας δούμε τώρα και την εργατική πολιτική του καθεστώτος:
Το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε ο παλαιός σοσιαλιστής Απόστολος Βογιατζής, ο οποίος ήταν ένα από τα τέσσερα μέλη που ίδρυσαν το ΕΑΜ.
Για τον διορισμό του αυτόν απεκλήθη ως ο Δημητράτος του Παπαδόπουλου.
Ίδρυσε τον Ο.Α.Ε.Δ. με σκοπό την εξάλειψη της ανεργίας και την εκπαίδευση των ανέργων.
Δημιουργήθηκαν 110 εκπαιδευτικές μονάδες.
52 Σχολές Τεχνικής Μαθητείας, 32 Σχολές Ταχύρρυθμης εκπαίδευσης και 26 Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Η 8ωρη καθημερινή εργασία καθιερώθηκε δια νόμου σε όλους τους κλάδους και τομείς των εργαζομένων.
Θεσπίστηκε η δυνατότης συνεχούς ωραρίου, η εφαρμογή ελαστικού ωραρίου και η εφαρμογής 5ημέρου εργασίας.
Καθιερώθηκε το ανώτατο όριο υπερωριών κατά κλάδους και απαγορευθήκαν δια νόμου οι ομαδικές απολύσεις. Εισήχθη ο θεσμός του ιατρού εργασίας.
Αυτά εν ολίγοις.
Φατε σανό Ουγκάνοι
Μια ζωή ψεύτες οι δεξιοί ,οι μόνιμα δειλοί και προδότες συνεργάτες των διάφορων κατακτητών,διευθαρμένα κοπρόσκυλα!
Γιατι ρε “μπατριωτες” ( που αν γινει πολεμος θα κρυβεστε παλι μεσα σε σκουπιδοτενεκεδες και πισω απο τα φουστανια γυναικων)σκυλάκια του άναδρου κλασιδιαρη(που ποτέ δεν δούλεψε και πάντα μασαγε τις συντάξεις των γονιών του) ειστε μόνιμα στο περιθώριο?που υπάρχετε επιτέλους? Όλο μπλα μπλα μπλα και θα “πάρουμε την πολη” είστε αλλά κατά τα άλλα καναπέ,κοκορετσια και πιτογυρα μου είστε βρε απόγονοι της μέσης ανατολης !εγώ βλέπω τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τρέλα ποσοστά να σας ταπεινωνει σε όλα τα επίπεδα!!!πόσοι είστε???? Με το ζόρι 150 γραφικοί πουθενάδες σε όλη την Ελλαδα!!!!ποιος Μεταξάς μωρε????? Ο τέκτονας???ο δειλος??ο προδοτης που διεταξε υποχωρηση του ελληνικου στρατου???χαχαχα …α ρε ραγιαδες..
Έχουν βγει όλα τα άναρχοκοπρόσκυλα και αριστερά παράσιτα και προκαλούν. Βρίζουν τον Μεταξά. Δεν ειδα ομως να εχουν γράψει κατι για τα φιλεργατικά έργα και επιτεύξεις της μεταποληστευσης; Αραγε υπάρχουν ρε τεμπελοκηφηνες;
Δεν ψιχαλίζει ρε δίποδα. Σας φτύνουν.
ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ…ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΝΑΡΧΟΑΠΛΥΤΟΙ .
Οχι ο Μεταξάς δεν δημιούργησε κανένα ΙΚΑ,κανένα 8ωρο και πότε δεν νοιαστηκε για τον φτωχο εργατη(η ματωμένη απεργία των καπνεργατών το 1936 ειναι η πιο τρανταχτη αποδειξη για τους αμορφωτους ανιστορητους κλασιδιαρικους)…Ηταν απλα και μονο ενας υπηρετης της υψηλης αστικης ταξης,ενας υποτακτικος των βασιλιαδων,ενας θαμώνας της τεκτονικης στοάς Ησιοδος και ενα ανδρεικελο της Αγγλιας…ενας ακαπνος δειλος που το 40 διατάζε υποχώρηση απεναντι στους Ιταλους και ευτυχώς που δεν τον άκουσαν ποτέ οι γενναίοι αξιωματικοί όπως ο Κατσιμητρος και εγραψαν το έπος του 40!
Η απεργία των καπνεργατών του 1936 έγινε το ΜΑΙΟ.
Ο Μεταξάς έκανε το πραξικόπημα τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
3 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ. Αλλά τόσα ξέρεις τόσα λες.
Ο Μεταξάς ρε εξυπνάκια ήταν ήδη υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τον Απρίλιο του 1936. Και δεν έκανε στρατιωτικό πραξικόπημα, κήρυξε δικτατορία χωρίς πραξικόπημα.
ναι, γαιτι ο βασιλευς του ανεθεσε τη πρωθυπουργια. Χα χα χα, 1% ειχε μονο στις εκλογες
Φυσικός αριστεροστροφος, αδιάβαστος, που νομίζεις ότι ξέρεις και ιστορία βασισμένη στην αναρχοκουκουλα. Κυβερνήτες Ιωάννης Καποδίστριας και Ιωάννης Μεταξάς και ηγέτης Γεώργιος Παπαδόπουλος. Αυτοί ήταν.
λιποτακτης της Μικρας Ασιας ηταν (1919-22)
Στις ευρωπαϊκες χώρες και κυρίως στις δυτικές, υπάρχει η τηλεργασία και το 7ωρο με μία ώρα διάλειμμα για φαγητό. Όχι σαν εδώ σαν τον γύφτο στο πόδι να μην σηκώνεις κεφάλι για 8ωρες το λιγότερο έως και 12 ώρες την ημέρα; Και μισθούς χειρότερους, από 1 έως και 4 ευρώ την ώρα! ΟΥΓΚΑΝΤΑ!!!!
Συγνώμη ΟΥΓΚΑΝΤΑ δεν σε βρίζω.
Eδώ στις ΗΠΑ το 8ωρο είναι 8ωρο και το διάλειμα για φαγητο συνηθως δεν συμπεριλαμβάνεται. Οταν είχα μία ώρα για φαγητό έπιανα δουλεια στις 8 και εφευγα στις 5 όσο για την τηλεργασία τώρα βλέπω τα παιδιά μου να δουλευουν και στο σπίτι για θέματα της δουλειάς τους χωρίς επιπλεων πληρωμή.
Αντε στα λαγούμια σας ρε φασιστάκια…
Τα ίδια ανιστόρητα και γελοία παραμύθια για το 8ωρο και το ΙΚΑ…
Φώτισε μας Νίκο.
Για πες ρε Δημοκράτη Νίκο, τι είναι ψέματα απ’ όλα αυτά;
Ναι αλλά αυτός είπε όχι, εσείς οι λεοφιλελεδες δημοκράτες είσαστε στα τέσσερα συνεχώς. Τράβα διάβασε ιστορία από πολλές πηγές για να μάθεις αλλιώς θα λες ότι σου πουλάει το σύστημα τόσα χρόνια. Ψέματα και βλακείες.
Το όχι το είπε ο λαός.
Ποιος λαός βρε βλάκα. Ο Μεταξάς είπε όχι και είχε έναν λαό έτοιμο να υποδεχτεί την απόφαση του. Ναι ρε πήγε ο Ιταλός πρέσβης και ρώτησε τον κάθε Έλληνα να του πει αν θα αφήσει να περάσουν τα στρατεύματα από την χώρα. Πόσο ηλίθιοι και παραπληροφορημενοι είστε ορισμένοι.