Ο πρόεδρος της Τουρκίας και επικεφαλής του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχεται κριτική στη χώρα του, μετά το σχόλιο που έκανε σε ένα μικρό κορίτσι, το οποίο εμφάνισε δίπλα του σε ομιλία του και φορούσε στρατιωτική στολή, ότι «θα λάβει τιμές εάν πεθάνει».
«Εάν γίνει μάρτυρας, θα βάλουν τη σημαία επάνω της», είπε για το μικρό παιδί -που είχε ξεσπάσει σε κλάματα- σε διάσκεψη του κόμματός του.
Οι ξέφρενοι ισλαμιστές οπαδοί του φώναζαν από κάτω εν χορώ:
«Αρχηγέ! Στείλε μας στην Εφρίν», αναφερόμενοι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία κατά Κούρδων πολιτοφυλάκων.
Ο λόγος του επικεφαλής του τουρκικού κράτους κρίθηκε από πολλούς ως «παιδική κακοποίηση» και ως «εξιδανίκευση του θανάτου».
Στην κομματική εκδήλωση, την οποία αναμετέδιδε ζωντανά η τουρκική κρατική τηλεόραση, το μικρό παιδί, ντυμένο με στρατιωτική στολή, τραβά την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το ανεβάζει στην εξέδρα.
«Δείτε εδώ! Κορίτσι, τι κάνεις εδώ; Έχουμε εδώ τους καφέ μπερέδες, αλλά οι καφέ μπερέδες δεν κλαίνε ποτέ«, είπε αρχικά, αναφερόμενος στο χρώμα του μπερέ των Τουρκικών Δυνάμεων Ειδικών Αποστολών.
«Έχει μια τουρκική σημαία στην τσέπη της επίσης… Εάν γίνει μάρτυρας, θα απλώσουν τη σημαία επάνω της, Θεού θέλοντος», πρόσθεσε ο πρόεδρος Ερντογάν, στη συνδιάσκεψη που λάμβανε χώρα στην πόλη Καχρανμαρμαράς το Σάββατο.
«Είναι έτοιμη για όλα, έτσι δεν είναι;», κατέληξε, με το τρομοκρατημένο παιδί να απαντά: «Ναι».
Ο Ερντογάν φίλησε τότε το κορίτσι και το άφησε να φύγει. Η ταυτότητα του κοριτσιού, καθώς και το γιατί φορούσε στρατιωτικά ρούχα δεν έγινε γνωστό.
Χρήστες του Twitter επέκριναν σφοδρά τον κ. Ερντογάν, με έναν τους να μιλά για «παιδική κακοποίηση» και έναν άλλο να γράφει ότι «είναι ντροπή, είναι πολύ κακό. Είναι μόνον ένα παιδί, δεν εύχεσαι να τη δεις νεκρή και δεν λες «Θεού θέλοντος» γι’ αυτό!».
Ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δεν έχει απαντήσει σε αυτή την κριτική.
Και άλλες φορές σχόλια του Προέδρου περί «μαρτύρων» έχουν προκαλέσει αντιθέσεις, καθώς στην Τουρκία κάθε στρατιώτης και αστυνομικός που πεθαίνει κατά την εκτέλεση του καθήκοντος θεωρείται «μάρτυρας».
Ο πρόεδρος του AKP (θέση που ανέλαβε εκ νέου το 2017) έχει επικριθεί επίσης για λόγους του σε κηδείες στρατιωτών ή και παιδιών, στις οποίες κάνει έντονες πολιτικές αναφορές.
Η Τουρκία έχει εισβάλει στο έδαφος της Συρίας προσπαθώντας να εκδιώξει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες θεωρεί μακρύ χέρι του PKK, από το καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.